Πλεύρης για τα νέα μέτρα: Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο καταστημάτων

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες εξειδικεύει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μαζί με τον Θάνο Πλεύρη, τα νέα μέτρα που περιορίζουν κι άλλο τους ανεμβολίαστους πολίτες, αναλύουν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το 95% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Έχουμε εξασφαλίσει, είπε ο υπουργός Υγείας, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει. Υπάρχει, πρόσθεσε, συμφωνία και με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, αν χρειαστεί, το δημόσιο να πάρει κρεβάτια. “Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει” τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το μέτρο της επίταξης (που ξεκίνησε από σήμερα το πρωί) αν χρειαστεί, θα επεκταθεί.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των εμβολιασμών, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την τρίτη.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, τόνισε πως υπάρχουν τρία στάδια:

οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους μόνο με τη χρήση μάσκας

οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ (χώροι εργασίας, εστίαση, λιανεμπόριο, εκκλησίες). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβιολιασμένοι.

Σε όλους τους ανήλικους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους παραμένει με το self test να είναι απαραίτητο.

Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Κάποια απ’ αυτά ισχύουν ήδη.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, έδωσε στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει. Όπως είπε, μέσα σε 15 μέρες (απ’ όταν τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα) έχουν επιβληθεί 2 εκατ. πρόστιμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει επιθυμητό ποσοστό για τους εμβολιασμούς και σχετικά με το γιατί έχουμε αυξημένα ποσοστά θανάτων και αν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο. Πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους για να μην πιέζεται το ΕΣΥ και από εδώ και πέρα, όσο και να φτάσει το ποσοστό των εμβολιασμών, η λογική θα είναι αυτή: ότι οι ανεμβολίαστοι θα έχουν περιοριστούς για να προστατευτεί το ΕΣΥ αλλά και οι ίδιοι.

Όσον αφορά στους θανάτους, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες. Η χώρα μας ακολουθεί τον κανονισμό του ΠΟΥ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Βρετανία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους σκληρούς κανόνες. Αν κάναμε ό,τι άλλες χώρες, θα δηλώναμε 20% λιγότερους θανάτους. Η καταγραφή ουδέποτε είπαμε ότι θα αλλάξει. Το ECDC έχει διαφορετικούς τρόπους καταγραφής ανά χώρα.

“Δεν ακολουθούμε τον ιό, παίρνουμε μέτρα ανάλογα με το πως κινείται η πανδημία. Όταν η πανδημία, είναι σε έξαρση, θα λαμβάνονται μέτρα, όταν είναι σε ύφεση, θα χαλαρώνουν. Τώρα έχουμε μια φιλοσοφία, θα υπάρχουν περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν και δεν θα υπάρχει για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε λογική lockdown”, σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Επιτέθηκε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν τόλμησε να πει ότι η κυβέρνηση είχε δίκιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. “Η υποχρεωτικότητα τηρείται με την αναστολή”, τόνισε και σημείωσε ότι αν ο κ. Τσίπρας, που δεν στήριξε την αναστολή τους υγειονομικούς, ζητάει μέτρα, υπάρχουν τα τεστ τα οποία κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Άνω των 6.000 υγειονομικών παραμένουν σε αναστολή γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί, απ’ αυτούς οι περίπου 2.500 είναι γιατροί και οι 500 νοσηλευτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι αναισθησιολόγοι, με τις θέσεις να έχουν καλυφθεί από επικουρικούς. Το πρόβλημα είναι σε νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν πολλοί και αυτό, όπως και με τους αναισθησιολόγλους, καλύπτεται με επίταξη, συμφωνία με ιδιώτες αλλά και προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα επιστρέψει κανένας υγειονομικός που δεν είναι εμβολιασμένος.

Όσον αφορά στο γιατί οι ανεμβολίαστοι πολίτες απαγορεύεται να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης αλλά οι εργαζόμενοι να επιτρέπεται να δουλεύουν, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας σε αυτό τον κλάδο. Επίσης, ο γγ Εμπορίου τόνισε ότι για τον πελάτη είναι επιλογή να πάει, ενώ για τον εργαζόμενο όχι.

Σχετικά